Parfymens hållbarhet

Olika parfymdofter håller olika länge beroende på hur du förvarar de och vad för typ av parfym du väljer att köpa.

Hur länge håller en parfym?

Kan parfym bli gammal? Hur länge håller en parfym på kroppen? Två frågor ni får svar på här.

Hållbarhet parfym – på kroppen

Här får du våra bästa tips för att få parfymen att dofta längre på kroppen och hur du på så sätt får ut mer av din produkt.

1. Spraya rätt

Spraya på pulserande ställen som handleder, halsen och armvecken för att få bäst effekt. Då intensifieras doften av kroppsvärmen från de pulserande kroppsdelarna.

2. Återfukta huden

Om du återfuktar din hud ordentligt kan din parfym hålla längre under en dag. Har du torr hy får parfymen svårare att fästa. Så satsa på en riktigt bra bodylotion som återfuktar på rätt ställen.

3. Gnugga inte

Är du den som brukar gnugga där du tagit parfym? Sluta med det. Doften håller inte lika länge om man gnuggar. Fokusera istället på att spraya.

Olika parfymdofter håller olika länge

Det finns olika parfymdofter man kan välja mellan när man ska köpa en parfym. Dessa skiljer ofta en del i pris och i hur länge doften håller.

Eau de Toilette

Detta är den billigaste prisklassen av en doft. Denna doft består av 3–8 % parfymblandning, vilket gör att den har en uppfriskande doft till en början men kan försvinna fort.

Eau de Parfum

Eau de parfum har av alla tre noter, dvs. toppnoter, mellannoter och basnoter. Doften är mildare än parfum, men ett väldigt bra val. Lite dyrare än Eau de Toilette.

Parfum

Parfum eller parfym är den mest exklusiva doften. Denna doft håller längst på kroppen med sina tre noter som långsamt framhäver sina dofter. Spraya bara på hudens pulspunkter.

Förvara parfym rätt

En parfym kan hålla i flera år om man förvarar den rätt. Doftnoter kan förlora sin styrka över tid. Därför är det viktigt att ta hand om sina parfymer på rätt sätt så de behåller doftens livslängd så bra som möjligt.

Parfym-förvaring – tips

Rätt temperatur

Vad många inte vet är att parfymer är känsliga mot fukt och temperaturskillnader. Därför ska man helst inte förvara sina parfymer i badrummet som många väljer att göra. En parfym trivs bäst på en mörk, torr och sval plats. Därav är sovrummet ett bra ställe att förvara sin parfym på.

Tänk på ljuset

En parfym mår inte bra av att stå i starkt solljus under dagen. Ett tips kan vara att förvara dina parfymer i garderober eller byrålådor.

Luften

Har du en parfymflaska med vanlig kork utan sprayfunktion? Då är luften något du bör tänka på. För mycket hudkontakt eller för mycket syre i flaskan kan göra så att bakterier bildas. Stäng alltid korken noga efter dig. Skruva åt ordentligt.